Piercing, hem kadınlar hem erkekler tarafından son dönemlerde tercih edilen popüler takılar arasında yerini almaktadır. Piercing seçimi ve bakımı nasıl olmalı, çok merak edilen başlıca konular arasındadır. Çok eski zamanlardan beri kullanılan piercing vücut modifikasyon biçimi olarak bilinmektedir.
Ağır metallerden üretilen ürünlerin seçilmesi piercing seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında başta gelmektedir. Ağır metallerin genel olarak mikrop öldürücü etkisi olduğu için genellikle altın, gümüş, ve titanyumdan yapılan piercingler tercih edilmelidir. Fakat günümüzdeki maliyetlerin artmasından dolayı piercingler genel olarak çelik yada nikel ile yapılmaktadır. Nikel içeren piercing kullanımı sonrası alerjik reaksiyon karşılaşmak mümkündür.
Piercing takma işlemi sırasında takılan bölgenin iyi bir şekilde sterilize edilmesi, piercingin mikroplardan arındırılması ve temiz olması çok önemlidir. Piercing takıldıktan sonra antibiyotikli krem sürmek ve deri ile kaynama oluncaya kadar antibiyotikli kreme devam edilmelidir. Yapılan piercing bakımı sayesinden iyileşme alışma süreci yaklaşık ortalama 3 hafta sürmektedir.
Piercing taktırma işlemi gerçekleştirdikten sonraki aşamalarda, her konuda oldukça özenli olunmalı ve dikkat edilmelidir. Piercing kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:
- İlk kez piercing yapıldıktan sonra duş alınması önerilmemektedir. Bu durumlarda pamuklu yada gazlı bez ile kapatarak duş alınmalıdır.
- İlk kez yapılan deldirme işleminde işlem görmüş bölgeye su gelmesi durumu söz konusu olduğunda, çeşitli hastalıklara yol açmaktadır.çıkarmaktadır.
- Banyo sırasında piercing bulunan bölgeye banyo lifi yada benzeri şeylerin kullanılmaması gerekmektedir.
- Banyo bitiminde ise bölgenin hemen kurutulması ve piercing uzmanının tavsiye etmiş olduğu kremin düzenli olarak kullanılması önerilmektedir
- Sadece piercing bulunan bölgenin temizlenmesi için kumaş ve benzeri şeylerin kullanılmaması gerekmektedir.
- Pamuklu bir çubuk yardımı ile alkol kullanmadan temizlenmelidir
- İyi bakılmamış ve temizlenmemiş piercingler enfeksiyon kaparak bölgedeki acıyı arttırarak yara oluşuma neden olmaktadır.
- Piercing takısı sıkça değiştirilmemeli ve ilk takılan piercing yaklaşık en az 4 ay boyunca kullanılmalıdır.
- Piercing bölgesinde oluşan şişlik, kızarıklık, kanama, sarımtırak sıvı, artan ağrı ve iltihap durumlarında mutlaka bir sağlık danışanına yada piercing uzmanına danışılmalıdır.
Kullanılan bölgeye göre çeşitliliği olan birden fazla piercing modelleri bulunmaktadır.
Kullanım açısından en rahat ve takılma açısından piercing modelleri arasında en kolay olanıdır. Kulak bölgesine takılmaktadır. Kulak memesindeki bulunan doku bölgesine yapılan en yaygın olarak kullanılan piercinglerin başında gelmektedir. Lobe piercing, küpe takmak için en uygun bölgelerden biridir.
Üst kıkırdak bölümüne takılan ve dış bölgeye kadar devam eden piercing takı modelidir. Helix ve ön helix piercing modelleri günümüzde yaygın olarak kullanımı olan ve çoğu kişi tarafından sarmal piercing olarakta bilinen bir piercing modelidir.
Bu piercing türü kulak bölgesi içindir. Sarmalın kabuğu ve en içteki kıkırdak kıvrımı bölümlerinden geçer. Düz içi boş olan bir iğne ile delme işlemi yapılmaktadır. Daith Piercing işlemlerinde tam iyileşme süreci 6-9 ay aralığında sürebilmektedir.
Kulağın orta kısmına yapılan bir piercing türüdür. En fazla alana sahip olan ve de en kişiselleştirilmiş piercing türü olarak bilinir. Conch piercing işlemi sürecinde, delme işlemi kulağın iç ve dış alanına yapılabilmektedir. İç conch piercing modelinde, kulağın ortasına delik açılır. Ardından halka kıkırdağın dış yanına sokulur ve süreç tamamlanır. Bu tür piercinglerin birçok farklı stilleri mevcuttur. Tüm kulaklarda anatomi farklı olduğundan, yerleştirme işlemi müşterinin talebi ve tarzına göre şekillenir.
İç kulak bölgesinin üst sırt bölümüne ve tragusun üst tarafına takılan rook piercing modeli, rook bölgesinin kıkırdak kısmından rahat şekilde geçmesi için içi boş olan bir iğne ile delme yapılır. Delmeyi takiben de takı bölgeye takılır.
Hafif çıkıntısı olan ve kulak deliğini örtebilen kıkırdağa verilen ad olan tragus, bu piercinge adını vermiştir. Son dönemlerde ünlülerin kullanımından dolayı, en popüler piercing modelleri arasında en ön sıralarda gelen piercing işleminde içi boş delici bir iğne ile çok küçük bir delme işlemi yapılır. Halka şeklinde küçük boyuta sahip tragus piercing ilgili bölgeye yerleştirilir. Kullanımı oldukça yaygındır.
Endüstriyel Piercing modeli, inşaat delici yada iskele delici olarak ta bilinir. Bir takıya bağlı iki delinmiş deliğin oluşturduğu bir kulak delici olarak bilinir. Bu modelin en önemli özelliği, çift perforasyon halinde meydana gelen üst kulak kıkırdağı olmasıdır.
Bunlara ek olarak; Snug, Earl, Gamze, Medusa, Septum, Monroe, Labrets, Dil, Smiley, Frowny, Belly, Ense, Vampire Bite ve Madison isimlerinde piercingler bulunmaktadır.
Piercing bakım süreci iyileşme süreci ile direkt olarak bağlantılıdır. Bakım ve temizlik konusu işlemin olduğu bölgeye göre değişim gösterebilmektedir. Piercing bakımının önemi; doğru bakım ile iyileşmenin hızlanması ve delim sonrası daha az şekilde ağrı duymayı mümkün kılmasıdır. Periyodik şekilde bakım yapılması, bu süreçlerden verim alınmasını sağlayacaktır. Doğru bakım yapılmadığında, ilgili bölgede enfeksiyon ve komplikasyon ihtimali oluşacaktır.
Piercing bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler ve bakım süreci aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Enfeksiyon riskini azaltmak, bölgeyi temiz tutmak ve iyileşme hızını artırmak için için bakım spreyleri kullanılmalıdır.
- Günde bir yada iki kez ilgili bölge, ileri geri şeklinde oynatılarak, peçete desteği ile kurulama yapılmalıdır.
- Antibiyotik içeriği olan kremler, piercing bakımında tercih edilen kremler olarak kullanılabilir. Günde 1-2 kez ilgili bölgeye sürmek yeterli olacaktır.
- Piercing bakımı nasıl olmalıdır sorusunun son adımı olarak; delim işlemi yapılmış olan bölge, ıslak, kremli veya nemli şekilde bırakılmamalıdır. Krem veya sprey kullanımından sonra bölge itinalı bir şekilde kurulanmalıdır.